Cursussen, Trainingen en Opleidingen

I-MEC organiseert verschillende cursussen en trainingen en biedt hierbij diverse opleidingen aan met betrekking tot  ‘ziekte beleving, uiting van ziekte en hulpzoekgedrag bij vooral niet-westerse migranten m.b.t. (letsel)schade en arbeidsgerelateerde stoornissen in Nederland.

Ziektebeleving en ziektepresentatie allochtonen

Allochtonen hebben bij ziekte een grotere kans om blijvend uit het arbeidsproces te vallen dan autochtonen. Professionals hebben in veel gevallen minder grip op de reïntegratie van allochtonen met een arbeidsbeperking. Knelpunten die genoemd worden zijn bijvoorbeeld het taalprobleem, somatiseren, externaliseren, problemen in de diagnostiek, passief agressief gedrag en een andere ziektebeleving. Maar deze knelpunten zijn wel te aan te pakken en te veranderen met een aangepaste aanbod. In deze training wordt hier uitgebreid op ingegaan.

Voor wie

De training richt zich op bedrijfs- en verzekeringsartsen, Arbo-artsen, arbeidsdeskundigen, reïntegratie-professionals en medewerkers HRM.
De training wordt afgestemd op het opleidingsniveau van de deelnemers. 

Accreditatie

Deze training is in het verleden geaccrediteerd voor arbeidsdeskundigen en voor verzekerings- en bedrijfsartsen en desgewenst is dit opnieuw te regelen.

Accreditatie arbeidsdeskundigen ( Hobéon SKO): 2 punten

Accreditatie verzekeringsartsen en bedrijfsartsen ( GAIA): 11 punten 

Inhoud

De training ziektebeleving en ziektepresentatie bij allochtonen biedt inzicht in culturele verschillen in ziektebeleving en presentatie en reikt handvatten aan voor een betere beoordeling en begeleiding.  De training wordt zoveel mogelijk gerelateerd aan arbeidsproblematiek.

De training bestaat uit drie componenten:

  1. Achtergrondinformatie ten aanzien van cultuur en migratie.
  2. De invloed van cultuur en migratie op (psycho)pathologie. Denk hierbij aan uitingsvormen van ziekten en klachten (o.a. somatisering), ziekte-inzicht (o.a. externalisering), betekenissen, functies en gevolgen van ziektes en hulpzoekgedrag van allochtonen, en dergelijke.
  3. Hoe kunnen professionals hiermee omgaan in hun praktijk zodanig dat een gewenste verandering wordt bewerkstelligd bij de allochtone cliënt. Hiertoe worden tips en tools aangereikt, waarbij vanuit casuïstiek naar handelingsalternatieven wordt gezocht.

 Resultaat

Na afloop van de training:

  • begrijpt u de invloed van cultuur op ziekte en klachten;
  • (h)erkent u de vaak voorkomende klachten bij allochtonen;
  • ziet u knelpunten, valkuilen en kansen en mogelijkheden in het werken met allochtonen;
  • maakt u kennis met gerichte interventies met betrekking tot ziektegerelateerde arbeidsproblematiek;
  • krijgt u richtlijnen, tips en tools voor een betere beoordeling en begeleiding van allochtonen.

Werkwijze

Ter voorbereiding op de training wordt twee tot drie weken voorafgaand aan de training aan deelnemers verzocht de Checklist Individuele Interculturalisatie in te vullen. Deze Checklist houdt de deelnemers een spiegel voor wat betreft interculturele bewustwording (kennis, affiniteit en ervaringsniveau m.b.t. allochtonen). Op basis hiervan wordt de training afgestemd op het intercultureel ‘niveau’ van de deelnemers. Tijdens de eerste bijeenkomst wordt de uitkomst van de scores besproken.

De inhoud van de training gaat van kennisoverdracht (weten) naar bewustwording (begrijpen) naar toepassing in de praktijk (kunnen).

De training is interactief en praktijkgericht van opzet. Er is aandacht voor het direct toepassen van de theorie in de praktijk. Hiervoor wordt gewerkt met videobeelden, oefeningen en eigen casuïstiek.

Ter bewustwording wordt gedurende de training steeds stilgestaan bij wat de ingebrachte casuïstiek allochtoon maakt.

Docenten

De training wordt uitgevoerd door de heer dr. M. Can (psychotherapeut, directeur zorg EsensGGz) en Drs. R. Langsingh (Huisarts, psychiater en Verzekeringsarts). 

In company/Open inschrijving

Het aanbod wordt op verschillende manieren gerealiseerd zoals op basis van een inschrijving, in company, op locatie van de opdrachtgever, met of zonder accreditatie voor sommige beroepen, kort en langere versie, met of zonder opfriscursus erbij, intervisie en supervisie mogelijkheden. 

Groepsgrootte

12-15 deelnemers

Richtprijs

Open inschrijving: €…..,- per deelnemer

In company: € …….,-
Deze cursus is niet BTW-plichtig.

Duur van de training

2 dagen of 4 dagdelen (in overleg te bepalen).

Activiteiten

ACTIVITEITEN M.B.T. MEDISCHE EXPERTISE, SECOND OPINION EN ADVIES

Cursussen, Trainingen en Opleidingen

I-MEC organiseert verschillende cursussen en trainingen en biedt hierb...

Read More

Medische expertise en advies, second opinion

I-MEC  Expertise Centrum ondersteunt  wat betreft medische expertise...

Read More

Herstelgerichte aanbod

Onze “Casemanager” schakelt de volgende interventies in, bewaakt h...

Read More

Bemiddeling en coaching

I-MEC heeft de mogelijkheid om cliënten met betrekking tot vragen ove...

Read More

Aan ons centrum is een team van verschillende deskundigen en instellingen verbonden die naast hun basis professionaliteit (in de psychiatrie, somatische zorg, welzijn sector) ook kennis, ervaring en vaardigheid hebben met cultuursensitief werk aangaande complexe vraagstukken die voortkomen uit de letselschade- en arbeidsongeschiktheidszaken.